Montpellier en de regio rondom

Montpellier en Les Côtes de Languedoc

31/07/2023 - 17:16

Zonnig, mooi en oergezellig: Montpellier is simpelweg een van de leukste steden van Frankrijk! Het historische centrum Écusson, met zijn wirwar van oude stegen en straatjes, vol elegante herenhuizen, hippe winkels en restaurants, heeft alles om te verleiden.

Met zijn schilderachtige historische charme, bruisende studentenpopulatie en overvloed aan boetiekjes, winkels en culinaire lekkernijen, is deze stad zeker de moeite waard, vooral als je steden wilt combineren met natuur in een roadtrip, bijvoorbeeld door het zuiden van Frankrijk

Montpellier is een uniek Europees voorbeeld van urbanisme, dankzij wijken als Antigone en Port Marianne en het Odysseum dat ontworpen werd door de grootste moderne architecten op internationaal niveau. Naast deze moderne wijken biedt Montpellier ook heel wat cultuur en een rijke geschiedenis van meer dan 1000 jaar oud.

Het gebied strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust, van Narbonne in het westen tot de grenzen van de Camargue in het oosten, en leunt tegen de uitlopers van de Montagne Noire en de Cévennes.
De naam Coteaux du Languedoc is in 1985 ontstaan nadat diverse VDQS gebieden werden samengevoegd tot één AOC. Deze ontstond eerst voor de rode en rosé wijnen, terwijl in 1988 de AOC ook ging gelden voor de witte wijnen.

De kwaliteitswijnen Faugères, Saint Chinian en Clairette du Languedoc zijn als 'cru' erkend met een specifiek decreet. De diversiteit van de wijnproductiegebieden en de typische eigenschappen van de Coteaux du Languedoc riepen een hiërarchie in het leven met drie niveaus.

De herkomstbenaming Coteaux du Languedoc

De klimaatzones (Clape en Quatourze, Pic-Saint-Loup, Pézenas en Cabrières, Terrasses du larzac, Terres de Sommières, Grès de Montpellier, Picpoul-de-Pinet en Terrasses de Béziers)

De 'terroirs' of wijnproductiegebieden