Wijnen Vansteenkiste brengt u in vakantiestemming !

10/06/2018 - 22:15

Wijnen Vansteenkiste brengt u in vakantiestemming !Wijnen Vansteenkiste brengt u in vakantiestemming !Wijnen Vansteenkiste brengt u in vakantiestemming !Wijnen Vansteenkiste brengt u in vakantiestemming !Wijnen Vansteenkiste brengt u in vakantiestemming !

Bij warm weer drinken we niet alleen andere wijnen, we drinken wijn ook heel anders.

Witte wijnen mogen fris en strak zijn. ( Sauvignon, Riesling, ....)

Rosé mag niet te fruitig en plakkerig zijn maar aangenaam verfrissend . ( Gaillac, Languedoc, ...)

Rood ietwat soepel, licht gekruid en vooral warm, rijp fruit ( Mas Karolina, Mas Las Cabes, Saint-Chinian,...)

Let op: het klassieke ritueel waarbij je een dag op voorhand je wijn uit de kelder haalt en op "kamertemperatuur" brengt, lukt natuurlijk niet bij zomerse temperaturen. Dan zou je het evenwicht op de omgekeerde manier verstoren: warmte versterkt de zoetheid en de alcohol in een wijn.

Lange tijd werd Rosé als een minderwaardige wijn beschouwd. Maar vooral in het Franse zuiden tonen wijnbouwers vandaag aan dat je ook in rosé kwaliteit kan brengen. Ten slotte wordt goede rosé gemaakt op de manier van rode wijn, met dit verschil dat de schillen van de druiven minder lang weken in het sap zodat de kleur roze blijft. Vandaar dat je rosé niet automatisch als aperitief mag zien: het kan een goede maaltijdwijn zijn. Zo harmonieert hij perfect met charcuterie

Mijn tip omtrent uw wijnkeuze tijdens zomerse dagen :

- Ga steeds voor een witte wijn die je zowel als aperitief als tijdens de maaltijd kan drinken

- Rosé is een waardig alternatief in plaats van lauwe Cava

- Zet uw soepele rode wijn met matige tannines ietwat frisser, koud water of koele berging tot net voor het uitschenken

- houd u dranken steeds fris in een ijsemmer... te koud = geen probleem, eventjes wachten,... te warm = groot probleem...

Wijnen Vansteenkiste helpt u graag op weg met passend advies !

Hieronder een handige tabel met serveertemperaturen:

Zoete-, eenvoudige witte-, rosé- en mousserende wijnen tussen 4 – 8 °C

Aperitief- en dessertwijnen tussen 8 – 10 °C

Jonge fruitige en lichte rode wijnen tussen 10 – 12 °C

Complexe, droge witte wijnen tussen 12 – 16 °C